Belföld | Orbán-rezsim diktatúra demokrácia
2013. július 24. 12:26

Velünk élő történelem

Török Zsolt ezt a múzeum épülete előtt mondta, szerdán sajtótájékoztatón.

A MSZP-s politikus szerint az Orbán-kormány "két lábbal tiporja a demokráciát és a sajtószabadságot", korlátozta az ellenzék jogait, propagandagépezetként működteti a közmédiát és saját érdekeinek megfelelően módosítja a választási törvényeket.

Török Zsolt párhuzamba állította a kommunista diktatúra imperializmus elleni harcát az Orbán-kormány Európai Unió elleni "szabadságharcával". Ugyancsak diktatúrákat idéz, hogy fideszes közjogi méltóságok "magánhadseregeket" hoztak létre - jelentette ki, ide sorolva az Országgyűlési Őrséget és a Terrorelhárítási Központot.

Az MSZP szóvivője szerint az elmúlt három évben koncepciós perek sora indult. Legutóbbi példaként a kémpert hozta, amelyben Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati miniszterét letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon.

Török Zsolt úgy fogalmazott: az Orbán-kormány őrült, unortodox társadalom- és gazdaságpolitikát folytat, ahogy minden totalitárius rezsim. Az ötvenes évek beszolgáltatási kötelezettségét a különadókhoz és az elmúlt három évben bevezetett más új terhekhez hasonlította, és hozzátette: a kormány államosította a magánnyugdíjvagyont, kihúzta a gazdák talpa alól a földet, elvette a korábbi trafikosok megélhetését és szerzett jogaiktól fosztja meg a takarékszövetkezetek tulajdonosait.

Véleménye szerint az is csak diktatúrákban fordul elő, hogy a miniszterelnök saját falujában építtet stadiont.

A szocialista politikus azt is mondta, hogy az Orbán-kormány "a szellem és az akarat megtörését" tűzi célul, kultúrharcot folytat, meghamisítja a történelmet, nyilasokat rehabilitál és újraéleszti a Horthy-kultuszt.

Szavai szerint a diktatúrákat idézi a kisegyházak működésének korlátozása, a pártkatonák kinevezése köztisztségekbe, és a B-listázásra emlékeztet a Kubatov-listák vezetése, a szavazópolgárok osztályozása.

"Orbán Viktor és az Orbán-rezsim jó úton halad afelé, hogy a Terror Házában helye legyen a 2014-es kormányváltás után" - jelentette ki a szocialisták szóvivője, megjegyezve: a demokratikus ellenzék feladata, hogy megálljt parancsoljon a jelenlegi kormánynak.