Belföld | természetvédelmi területek
2015. június 01. 15:04

Vereséget szenvedtek, akik kifizetőhellyé akarták silányítani a természetvédelmi területeket

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntésével vereséget szenvedtek azok, akik területalapú támogatásra ácsingózva fideszes kifizetőhellyé akarták silányítani Magyarország természetvédelmi területeit.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón ezt arra reagálva közölte, hogy az Ab kimondta: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló április végén módosított törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek.
    
A szocialista politikus úgy értékelt: győzött a józan ész. Mint mondta, hiába próbálta Orbán Viktor miniszterelnök erőből átnyomni ezt "a gyalázatos tervet", még "a fideszes többségű Alkotmánybíróságnak is sok volt". Szerinte azok a fideszesek is győztek, akik nem támogatták szavazatukkal a kétharmados parlamenti többséget igénylő jogszabály-módosítást.
    
Harangozó Gábor elmondta, nincsen illúziójuk, a Fidesz eddig is trükközött és nyilván ezután is minden trükköt el fog követni, hogy átjátssza a haveroknak a természetvédelmi földeket.
    
Arra kérte "Orbán Viktort és az érintett barátokat", hogy ne menjenek szembe a józan ész akaratával, lássák be, a természetvédelmi földek lenyúlásába beletört a bicskájuk.
    
Az ellenzéki képviselő kérdésre válaszolva elmondta, ebben a formában a törvény nem hirdethető ki, de ha Fidesz trükközni akar, elképzelhető, hogy úgy módosítja a Nemzeti Földalapkezelő hatás- és feladatkörét, hogy az megkapja a természetvédelmet feladatként.