Vérlázító biztonsági kiadások az Magyar Nemzeti Banknál

Vérlázítóak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztonsági kiadásai. Erről Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és a rendészeti bizottságának szocialista alelnöke beszélt sajtótájékoztatón, miután szerdán az MNB-Biztonsági Zrt. budapesti épületében betekinthetett a cég irataiba.

A MSZP képviselője azt mondta: közel fél év várakozás után, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közbenjárásának köszönhetően nézhetett bele a cég dokumentumaiba, azonban ezt nem országgyűlési képviselői mivoltában vagy a honvédelmi és a rendészeti bizottság alelnökeként tehette meg, hanem csak mint közérdekű adatigényléssel fellépő magyar állampolgár. Felidézte: azt követően akart betekinteni a cég működésébe, hogy sajtóhírek alapján kiderült: a MNB-Biztonsági Zrt. 200 ezer lőszert és több mint 100 maroklőfegyvert vásárolt a jegybank épületeinek és vagyontárgyainak őrzéséhez.

Hangsúlyozta: a most megkapott iratok alapján látszik, hogy még a rendvédelmi szervek elitalakulatának beillő Terrorelhárítási Központ munkatársai is megirigyelhetnék azt felszerelést, bért és azokat a mesébe illő  munkakörülményeket, amivel a MNB fegyveres biztonsági őrei rendelkeznek. Közölte: a dokumentumok szerint a kétmilliárdos éves költségvetéssel dolgozó cégnek 2015-ben 1,4 milliárd forintos személyi kiadása volt 160 munkatársra, ami azt jelenti, hogy a 100-120 fős végrehajtó állomány tekintetében minimum félmillió forintos fizetésekkel, a 40 fős menedzsmentnél pedig milliós fizetésekkel lehet számolni átlagban.

Kiemelte: míg a rendőrök örülnek, ha évente egyszer éles lövészetre tudnak menni és sok helyen ezt sem tudják teljesíteni, mert nincs rá pénz, addig az MNB-Biztonsági Zrt. fegyveres biztonsági őrei havonta kétszer vesznek részt éles lövészeten, így másfél év alatt 200 ezer éles lőszert használhatnak el.

Úgy fogalmazott: rendészeti szakpolitikusként azt mondja a cég működésére, hogy bárcsak mindenhol ez lenne, parlamenti képviselőként és baloldali politikusként viszont vérlázítónak tartja, hogy megint egy olyan ügy derült ki, ahol egyeseknek minden van, másoknak semmi.

Kapcsolódó párttagok