Belföld | kancellár felsőoktatás
2014. június 30. 16:38

Versenyhátrányba kerülnek a felsőoktatási intézményeink

A jövőben várhatóan nem tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény a gazdasági igazgatói posztot a felsőoktatási intézményekben - az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy erről szóló módosító javaslatot fogadott el a hétfői ülésén.

A változtatás értelmében a gazdasági főigazgatói pozíció a kancellár kinevezése után húsz nappal szűnik meg. A felsőoktatási intézménynek ugyanakkor joga lesz gazdasági vezető kinevezésére, a pozíciót azonban nem nevesíti a javaslat, amelyet az oktatási törvények változtatásához nyújtott be a bizottság.

A bizottság ülésén Hiller István - akinek módosító javaslatait nem támogatta a testület - bírálta, hogy a kormány a felsőoktatási reform átfogó koncepciója nélkül, csak egy részterületet módosít a financiális kérdésekben határozó kancellár intézményének létrehozásával. Mindez szerinte megfelel a kabinet centralizációs törekvésének. Közölte: az elképzelés, amely kezelhetetlen állapotokat eredményez majd és csorbítja az egyetemi autonómiát, már a Corvinus Egyetem esetében megbukott. Azt javasolta: az intézmény szenátusa válassza meg a tulajdonosi jogokat érvényesítő kancellárt.

Bárándy Gergely szintén az egyetemi autonómia csökkentésére irányuló törekvésnek ítélte a törvénymódosítást. Úgy fogalmazott: nem lesz jó rektor abból, aki messze dob ja a kalapácsot.