Vessünk véget a közpénzek kilapátolásának!

Igazságos-e, hogy a KÖZGÉP és társai ugyanolyan arányban járulnak hozzá a közterhekhez, mint egy túlórázó kórházi ápoló, áruházi eladó, vagy kisvállalkozó, miközben az előnyöket nem ugyanolyan arányban élvezik? Az MSZP szerint nem: ez sem nem igazságos, sem nem méltányos – fejtette ki napirend előtti felszólalásában június 10-én Tóbiás József, aki az MSZP frakció megbízott vezetőjeként a KÖZGÉP-adó javaslatának ismertetésével debütált az országgyűlés plénuma előtt.
 
„Aki tízszer többet dolgozik, az tízszer többet adózzon”! Varga Mihály az Orbán-kormány régi-új nemzetgazdasági minisztere mondta ezt múlt héten a Költségvetési bizottság előtt. „Aki tízszer többet dolgozik, az tízszer többet adózzon”! Varga Mihály ezzel indokolta az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer igazságosságát, és azt, hogy a kormány miért nem kíván azon változtatni. Ez a mondat tökéletesen adja vissza az Orbán-kormány társadalompolitikájának lényegét – fejtette ki Tóbiás József, az MSZP frakció megbízott vezetője szerint ez pontos képet ad arról, hogy a Fidesz hogyan viszonyul a magyar emberek valós helyzetéhez. A mondat ugyanis nem arról szólt, hogy az adózzon többet, aki tízszer többet keres: a mondat arról szólt, hogy aki többet dolgozik, az fizessen több adót.

– Az Orbán-kormány tehát egy túlórázó kórházi ápolóval, áruházi eladóval, kisvállalkozóval bevallottan több adót fizettetne, mint egy, a befektetéseiből élő üzletemberrel, vagy egy napi 4-5 óra munkavégzéssel is biztos alapokon megélő pénzügyi szakemberrel. Orbán Viktor kormánya szerint ez így igazságos. A miniszterelnök társadalompolitikájának mai állapota: a társadalom 80%-a rosszabbul járt. Ezt mutatják az Önökhöz ezer szállal kapcsolódó Századvég szakértői is. Önök azokon segítettek, akik arra nem szorultak rá. Önök a kivételezetteknek teremtettek ideális viszonyokat Magyarországon – érvelt Tóbiás József, majd így folytatta.

– A Közgép-birodalom több mint 22 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tavalyi évben. Ha hinni lehet a híreknek, az Orbán Viktor személyes jó barátjának, az offshore-gázüzletben elhíresült Garancsi Istvánnak az érdekkörébe tartozó MET Zrt. is több mint 54 milliárd forint osztalékot fizetett az offshore cégek mögé bújó tulajdonosainak. Mészáros Lőrinc 2013-ban 1,2 milliárd forint osztalékot tudott kivenni abból a cégből, amelynek 2010-ben még az árbevétele is kevesebb volt ennél. Hasonló emelkedő pályára került a kormány kedvenc médiaügynöksége is, az I.M.G médiaügynökség, amely 2013-ban 350 millió forintot fizetett a tulajdonosának.

Összességében tehát a Fidesz-közeli cégek 2013-ban mesés évet zártak, tulajdonosaik több százmilliós, milliárdos osztalékot vehettek fel. Ezt pedig döntő részben nem másnak, mint az adófizetői forintokból, közpénzből megvalósuló állami, önkormányzati megrendeléseknek köszönhették.

Az elmúlt négy évben rengeteget hallhattunk a Fidesztől az igazságos és méltányos közteherviselésről. Igazságos-e, hogy a KÖZGÉP és társai ugyanolyan arányban járulnak hozzá a közterhekhez, mint egy túlórázó kórházi ápoló, áruházi eladó, vagy kisvállalkozó, miközben az előnyöket nem ugyanolyan arányban élvezik? Az MSZP szerint nem: ez sem nem igazságos, sem nem méltányos.
Ha igazságosabbá és méltányosabbá akarja tenni a Fidesz a közteherviselést, akkor nem egyeztetés nélkül bedobott büntetőadókra van szükség, mint a reklámadó.
Az MSZP tehát arra tesz javaslatot, hogy
1. az osztalékból származó jövedelme után mindenki több adót fizessen.
2. az a cég, amely árbevételének legalább felét
   a. akár hazai, akár EU-s forrású közpénzből, vagy
   b. költségvetési szervvel, köztulajdonban álló gazdasági társasággal fennálló üzleti kapcsolatából éri el
és
   c. tisztességtelen mértékű nyereséget ér el az árbevételéhez képest,
az a tulajdonosa felé fizetendő osztalékának ¾-ét fizesse be adóként a költségvetésbe.

Ezzel valóban lehetne javítani a költségvetés helyzetén, a foglalkoztatáson, vagy a beruházásokon. Lehet ezt KÖZGÉP-adónak is nevezni, de a lényeg, hogy a közpénzek üzemszerű kilapátolásának véget vessünk, és valóban igazságosabb, méltányosabb közteherviselést vezessünk be – kezdeményezte Tóbiás József.