MTI/mszp.hu | 1956 Nagy Imre
2016. október 23. 11:07

"Vesszen az önkény, éljen a törvény!" - megemlékezés a Nagy Imre Emlékháznál

Az MSZP elnöke szerint a "mai magyar jobboldal" át akarja írni 1956 történetét, azt az üzenetét, hogy egy kommunista miniszterelnök, Nagy Imre képes volt a változásra, volt benne bátorság, hogy Magyarországot a szabadság és a demokrácia útjára vezesse.
Molnár Gyula a budapesti, második kerületi Nagy Imre-emlékháznál vasárnap tartott megemlékezésen azt mondta: a mártír miniszterelnök legfontosabb üzenete, hogy a diktatúrát nem megreformálni, hanem megváltoztatni kell. Közölte, a magyar "haladó baloldal" legnagyobb hősének tartják Nagy Imrét. 
 
Hozzátette, újra aktuálisak az 1956-os gondolatok arról, hogy szűnjön meg az elnyomás, legyen szólás- és sajtószabadság, valamint, hogy az oroszok ne szóljanak bele a magyar belpolitikába.
 
Az MSZP elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legszebb üzenetének nevezte, hogy akkor "valódi nemzeti egység" jött létre a szabadságért és a demokráciáért. 
 
Molnár Gyula úgy értékelte, ezzel szemben jelenleg 3,2 millió szavazót kiáltanak ki új egységnek, ezért szerinte a Fidesz "az új kisebbség pártja", az új többség pedig azokból áll, akik szerint Magyarországon sajtószabadságra van szükség és megfelelő egészségügyi ellátás, oktatás jár mindenkinek, segítség a rászorulóknak, és olyan jövedelmek, amelyekből meg lehet élni. 
 
Úgy fogalmazott: 1956 előtt másfél évvel az emberek többsége azt gondolta, hogy a hatalom örök, és ma is sokan így vélik, ám az MSZP szerint leváltható a kormány.
 
Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök, aki 1989-ben Nagy Imre újratemetésén mondott beszédet, ma a forradalom és szabadságharc miniszterelnökének szellemiségét akarja "eltemetni". Szólt arról is, hogy az emberek hatvan éve egy olyan országért küzdöttek, amelyben a tehetség és a munka dönt az emberek lehetőségeiről, nem a hűség "az elnyomó hatalomhoz".

 
Hangsúlyozta: a mai magyar kormány "nem abban a formában diktatúra", ahogy a sztálinista rendszer volt 1945 után, de éppen úgy "kontrollálni akarja" a szabad sajtót és a véleményt, akadályozza a civil életet, építi "a legrosszabb időket idéző tervgazdaságot" az oktatásban, az egészségügyben, éppen úgy korrupt, és éppen úgy "az orosz hatalommal a háta mögött akarja elnyomni a magyarok szabadságát". 
 
Azt mondta, téved a kormány, a magyar tehetséget és szabadságvágyat nem lehet "újságfelvásárlásokkal és EU-s pályázatok eltérítésével börtönbe zárni", és a magyarok elnyomói nem Brüsszelben vannak.
 
Kunhalmi Ágnes szerint az 1956-os ifjúság ugyanúgy harcolna a jelenlegi "elnyomás" ellen.


Kapcsolódó galéria: "Vesszen az önkény, éljen a törvény!"

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok