Vetítés

A kormány az adótörvények módosításával minden eddigi javaslatban foglaltnál nagyobb mértékű értékalapú ingatlanadó bevezetését tenné lehetővé az önkormányzatoknak - mondta Veres János korábbi szocialista pénzügyminiszter a pártja által szervezett sajtóbeszélgetésen pénteken.

Az MSZP-s politikus kiemelte: a kabinet úgy változtatna az adótörvényeken, hogy bár nem nevesítené az ingatlanadót, lehetőséget teremtene akár több, a lakosságot terhelő települési adó bevezetésére.

Veres János elmondta, hogy bár több helyhatóság ma is megadóztatja az ingatlanokat, de nem érték-, hanem négyzetméter alapon. Ezzel szemben a kormány javaslata az ingatlan értékének 3 százalékában maximálná az önkormányzatokat illető adó mértéket, ami - magyarázta - több mint kétszerese annak az 1,2 százaléknak, ami a szocialista kormány ideje alatt legmagasabb lehetséges adómértékként felvetődött, és ami ellen a Fidesz akkor ellenzékből tiltakozott.

A korábbi pénzügyminiszter arra is kitért, hogy bizonyára nem minden önkormányzat vet majd ki ingatlanadót, de sokuk számára ez pénzügyi kényszer lesz.

A jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az adóemelések összesen 445,5 milliárd forinttal növelik az állam bevételeit: a legnagyobb részt, 150 milliárdot a felső áfakulcs 2 százalékpontos emelése teszi ki.

Veres János azt is hangsúlyozta, hogy a járulékok emelkedése és a minimálbér tervezett, mintegy 20 százalékos növelése sok esetben elviselhetetlen többletterhet rak majd a vállalkozásokra. Ezzel összefüggésben kijelentette: a minimálbér 11 évvel ezelőtti drasztikus emelése miatt teljes ágazatok szűntek meg, ezért most sokkal nagyobb körültekintésre lenne szükség.