Vidéken szenvedték meg leginkább az elmúlt két évet

Gúr Nándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az egykulcsos személyi jövedelemadó, illetve az adójóváírás kivezetése három és fél millió embert érint hátrányosan, a kiskeresetűek pedig idén havonta 10-13 ezer forinttal kapnak kevesebb fizetést emiatt. Mint mondta, a helyzet a minimálbér 93 ezer forintra emelésével sem javul, az ugyanis csak a munkaadók terheit növeli, a dolgozók jövedelmét nem.

A szocialista politikus hangsúlyozta, a Fidesz kormányra kerülése előtt radikális adócsökkentést, illetve 4-5 százalékos gazdasági növekedést ígért, ám ezzel szemben 2012-ben tizenegy új adónemet vezettek be és a fejlődés helyett recesszióval kell szembenézni. Kiemelte továbbá, hogy a gazdasági növekedés elmaradása a foglalkoztatásra is rossz hatással van.

Gúr Nándor szerint a kormány olyan "virtuális helyzetet" igyekszik létrehozni, amelyben az a látszat keletkezik, hogy mindenki jobban él, ám ez szerinte a valóságban nem állja meg a helyét. Példaként említette az étkezési utalványokat váltó Erzsébet-utalványt, amelynek hirdetéseivel szerinte ugyan "tele van a város", ám azzal a korábbi havi 18 ezer forint helyett csak 5 ezer forintot lehet igénybe venni. Ugyancsak a kormányzati kommunikációt kritizálva azt mondta, bár a statisztikai adatok szerint tavaly nyáron valóban bővült a foglalkoztatottak száma, ám a kabinet szerinte arról már hallgatott, hogy eközben a részmunkaidőben dolgozók száma bővült 51 ezerrel, míg a teljes munkaidőben alkalmazottaké 22 ezerrel csökkent.

Az MSZP parlamenti képviselője azt tanácsolta a kormánynak, felejtse el az egykulcsos személyi jövedelemadót, az így keletkező többletbevételeket pedig fordítsa a gazdaság élénkítésére, a vidék felzárkóztatására, illetve az élőmunkára rakodó járulékok csökkentésére.