Belföld | orvoselvándorlás rezidensek
2011. július 20. 16:45

Vissza a jobbágysorba?!

A szocialista politikus elmondta: a korábbi jogszabály, amely röghöz kötésnek minősítette az orvostanhallgatók végzés utáni magyarországi munkavállalását, nem változott semmiben, viszont mostanra ország nem elhagyási kérésre nevezték át.  Eszerint ugyanúgy nem hagyhatják el 10 évig az országot, és az érintettek egy része cserébe hozzájuthatna pluszforráshoz. Havas Szófia úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés önmagában nem megoldás, mert bérfeszültségeket okoz, ráadásul nincs meghatározva a forrása az ígért bérnövekedésnek, és azt sem tudni, hogy miből alakít ki valódi orvosi életpályamodelleket az államtitkárság.

A politikus továbbá kifogásolta azt a kormányrendeletet, amely VIP-ellátást biztosít a kormány tagjai számára. Mint mondta, érdekes összefüggés, hogy míg valahol a minimum ellátás sem biztosított, addig a kormány tagjai elvárják a külön szolgáltatást.

Havas Szófia a KSH-ra hivatkozva elmondta: 2010-hez képest 122 ezer forintról 110 ezerre csökkent az egészségügyi dolgozók bére a 16 százalékos adókulcs következtében,  mely tovább fokozza az ország elhagyási kedvet.