Belföld, Külföld | vitairat
2015. február 12. 15:51

Vitairatot mutatott be Strasbourgban Ujhelyi István

Vitairatot mutatott be csütörtökön Strasbourgban Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és európai parlamenti képviselője, amelyben Magyarország és az Európai Unió viszonyában szerinte kívánatos változtatásokat, stratégiát vázolja föl.

A "Horgonyt le!" című dokumentum a párt diplomáciai offenzívájának és a júniusi budapesti európai pártkongresszus előkészítésének is részét képezi.
    
A vitairat elején Ujhelyi István kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt tíz év egyértelmű nyertese: a határok és piacok megnyitása mellett a csatlakozásunk óta eltelt tíz évben fejenként csaknem félmillió forint támogatás érkezett Magyarországra. A politikus úgy véli, hogy bár a nemzetállamok egyedül nem képesek sem társadalmi és gazdasági fejlődésük, sem önvédelmük biztosítására, nem egy Európai Egyesült Államok létrehozására van szükség, hanem a mostaninál integráltabb és hatékonyabb szövetségre, amely képes megvédeni magát, "akár saját tagországainak, az európai értékeket megtagadó, puccsista ámokfutásával szemben is".
    
A politikus azt írta: Orbán Viktor és kormánya "önkényesen és erőszakosan" eltérítette Magyarországot az európai értékektől, "unortodox" gazdaságpolitikája miatt pedig fiatalok százezrei választották a gazdasági kényszeremigrációt. Úgy véli, hogy a kormányfő lebontja a jogállami kereteket, egypárti erőteret épít ki, s kiiktat minden demokratikus ellenőrzési lehetőséget. Szerinte a miniszterelnök "veszélyes pávatáncot jár", és ezzel egyértelműen árt a magyar nemzet érdekeinek.
    
Ujhelyi István meggyőződése, hogy kompromisszumokra, hatékonyan kiérlelt, majd egységesen képviselt közös álláspontra van szükség mind a huszonnyolc tagállam részéről. Magyarország számára az euroatlanti szövetség jelent fejlődést és fizikai védelmet - írta. Az egyre befolyásosabb keleti nagyhatalmakkal szerinte gazdasági együttműködésre, partnerségre kell törekedni.
    
A politikus támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a jogállami gyakorlat mentén ellenőrizni szándékozzák az európai értékrend betartását.
    
Az MSZP-s politikus szerint egyértelműen állást kell foglalni arról, hogy Magyarország be akarja-e vezetni az eurót, a jobboldalnak szerinte ugyanis belátható időn belül nem áll szándékában átállni az uniós fizetőeszközre. Ezért mielőbbi széles körű és nyilvános vita megindítását szorgalmazza a kérdésről.
    
A vitairat szerint az uniónak két kiemelten fontos problémára kell választ találni: egyrészt a munkanélküliségre, azon belül is az ifjúsági munkanélküliségre és az ehhez kapcsolódó gazdasági kényszeremigrációra, másrészt a harmadik országokból érkező bevándorlás okozta szociális feszültségekre, az ennek mentén megjelenő idegengyűlöletre, valamint a szélsőjobboldali politikai erők erre alapuló veszélyes térnyerésére.

Emellett Magyarországnak meg kell újítania szövetségeit a térség országaival, mert így hatékonyabban lehet képviselni a kelet-európai tagországok érdekeit is - véli.
    
Az MSZP alelnöke változást sürgetett a nemzetpolitikában is, amely szerinte eddig csak a belpolitikai haszonszerzést szolgálta. Véleménye szerint e téren nemzeti koalícióra van szükség. Közölte azt is, hogy a közösségi források felhasználásában transzparens pályázati rendszert, átlátható közbeszerzési folyamatokat és bárki számára követhető elbírálási gyakorlatot tart egyedül elfogadhatónak.
    
Ujhelyi István vitairatát azzal a megállapítással zárta, hogy "kompországunk végre a helyén van".