Belföld | szélsőjobb demokrácia
2012. február 01. 11:28

Vona hű Orbán-tanítvány

Török Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján a XII. kerületi Turul-szobornál azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a Jobbik szombati évadnyitó rendezvényén Vona Gábor pártelnök azt mondta: "nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk".

Az MSZP-s politikus szerint Vona és "tanítómestere", Orbán Viktor azonos nézeteket vall, csak amíg a miniszterelnök elegánsabban fogalmaz, a Jobbik első embere "kimondja, amit a jobboldalon mindannyian gondolnak". "Amíg Orbán Viktor még csak lőporszagot érez, addig Vona Gábor fegyveres konfliktust vizionál az országban" - vont párthuzamot.

Hozzátette, a szocialisták mindkét retorikát, a jobboldal "harckészültségét" és a kirekesztésre, gyűlöletkeltésre irányuló politika minden elemét elfogadhatatlannak tartják.

Arra is kitért, hogy a Fidesz szerinte tűrhetetlen gesztusokat tesz a radikálisoknak, amit azzal támasztott alá, hogy szerdán veszi át az Új Színház igazgatói székét Dörner György.

Szűcs Gábor, a Societas országos elnökségének tagja kifejtette, Vona Gábor hétvégi nyilatkozatában beismerte, a Jobbik nem demokratikus párt, ezért nincs helye a magyar közéletben.

Vona Gábor gazdasági elképzeléseit "furcsának" minősítette, mivel polgári körösként még nyíltan az orosz tőke ellenfele volt, most pedig keleti fordulatról beszél.

Szűcs Gábor sürgette a kormány gazdaságpolitikájának gyökeres változtatását, a nemzetközi befektetői bizalom visszaállítását,az orosz, kínai és török gazdasági kapcsolatokat erősítését.