igazságszolgáltatás rendőrség
2011. február 12. 12:20

Vonja vissza a semmisségi törvényjavaslatot a Fidesz!

A törvényjavaslat a rendőrség minden tagját megalázza, gyakorlatilag törvényi szintre emelik, hogy minden magyar rendőr hazudik, és hamis adatokat ad ki hivatalos okiratként - mondta Harangozó Tamás. Emlékeztetett: a javaslat lényege, hogy a 2006-os őszi zavargások kapcsán hozott bírósági ítéletek, határozatok, amelyek rendőri tanúvallomások vagy jelentések alapján születtek, visszamenőlegesen megsemmisítendőek.

A politikus úgy vélekedett, a javaslat alapjaiban rengeti meg a társadalom bizalmát a független ügyészségben és a bíróságokban is.

A semmiségi törvények nem ismeretlenek Magyarországon. Ilyen törvények legutóbb a rendszerváltás után az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatival összefüggésben születtek -emlékeztetett az ellenzéki politikus.

A mostani törvény azt kívánja üzenni - mondta -, hogy 2006-ban nem volt jogállami demokrácia Magyarországon, és a törvények szerinti rend helyreállításában részt vevő igazságszolgáltatás koncepciós eljárásokat folytatott le. "Tehát minden rendőr, ügyész és bíró, akik ezekben részt vettek (...) a fülkeforradalom hivatalos ellenségei" -fogalmazott Harangozó Tamás. Véleménye szerint "ezzel a törvénnyel Magyarország végleg kiírja magát a demokratikus jogállamok köréből".

A politikus felhívta a szakma képviselőit, hogy álljanak ki becsületük, függetlenségük megvédése érdekében.

Jelezte: az MSZP a maga eszközeivel minden megtesz a semmiségi törvény ellen.

Harangozó Tamás elmondta azt is, hogy a héten benyújtották a 2006-os őszi zavargások idején, a jogszerű intézkedés során megsérült rendőrök kárpótlásáról szóló törvényjavaslatot.

A civil áldozatok kárpótlása rendben való, és ugyanennyire fontos a megsérült rendőröké is - jelentette ki.

A Fidesz-KDNP frakció pénteken siófoki ülésén egyhangúlag támogatta Balsai Istvánnak "a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról" szóló törvényjavaslatát, amely semmisnek tekintené azokat az ítéleteket, amelyek alapjait kizárólag rendőri jelentés, illetve rendőri tanúvallomás képezte.

A fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott akkor az MTI-nek azt mondta: a házbizottság ülésén kezdeményezik majd az előterjesztés jövő hétfői tárgysorozatba vételét.