Belföld | internetadó
2014. október 24. 16:43

Vonják vissza a netadóról szóló javaslatot!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, vonja vissza az internetadó bevezetéséről szóló javaslatát, és ne is terjessze az Országgyűlés elé. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője kijelentette: a kormány nem adóztathatja meg a jövőt, a szabadságot és a tudást.

Tóbiás szerint pártja elvárja, hogy a kormány tegye egyértelművé az elmúlt napok ellentmondásos megnyilatkozásait az internetadó bevezetésével kapcsolatban. Tóbiás József nem zárta ki azt sem, hogy az internetadó bevezetéséről a kormány azért beszél, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok és Magyarország közötti egyre feszültebb viszonyról. Az MSZP elnöke úgy vélte, az új adóval a Fidesz-kormány a tudáshoz, a szabadság élményéhez, az információhoz való hozzáférést akarja korlátozni. „Ma az egyedüli alternatív vélemény- és információáramlás maga az internet, ezért megengedhetetlen, hogy a kormány ezzel az adóval elvegye a jövőt, a tudáshoz való hozzáférést, a szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás terepét” – fogalmazott Tóbiás József, majd hozzátette: azt javasolják inkább a kormánynak, hogy a frekvenciaértékesítésből befolyt 100 milliárd forintból, uniós források felhasználásával, indítsanak olyan fejlesztéseket, amelyek minél több nyilvános wifi-hozzáférést tesznek lehetővé.

Baja Ferenc, a párt internet- és kommunikációs tagozatának elnöke azt mondta, az internetadó bevezetése a jogszabályokkal is ellentétes, hiszen nem előzte meg sem szakmapolitikai, sem társadalmi, sem pedig iparági egyeztetés, de még a kormányzaton belül sem egyeztettek róla. Hozzátette: a javaslat előkészítetlenségét jelzi az is, hogy nem tudni, mennyibe kerülne az adó bevezetése az érintetteknek. A politikus álláspontja szerint műszakilag ma nem is lehet kiszámolni a forgalom után fizetendő adót, mert a szolgáltatóknak ehhez nincsenek eszközeik, és ezért olyan infrastruktúrát kellene kiépíteniük, amely többe kerülhet, mint amennyit az adóból beszednének. Baja Ferenc rámutatott: az Európai Unió biztosa sem ért egyet a javaslattal, amely ellentétes is az unió iparági alapelveivel és szabályaival. „Európában hamarosan ingyenes lesz a rooming, ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon az internetadó bevezetése esetén megjelenhetnek a szlovák vagy az osztrák SIM-kártyák, mert az ottani szolgáltatások olcsóbbak lesznek.”

Baja Ferenc kérdésre azt mondta, az MSZP 2008-ban nem akart internetadót bevezetni, akkor egy minisztériumi főosztályvezető kezdeményezése értelmében az interneten megjelenő, szerzői jogokat érintő tartalmak után kellett volna fizetni, de az MSZP-frakció úgy döntött, nincs szükség ilyen típusú adóra. A politikus kijelentette: ugyanezt várják most el a Fidesz frakciójától is.

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már minden az internet segítségével zajlik, és ha egy kormány nem akarja megérteni ennek a jelentőségét, akkor afölött eljárt az idő. Arról beszélt, hogy nem is elsősorban az internetadó mértékével van baj, hanem a kormányzati látásmóddal, azzal, hogy korlátozni akarják az interneten még érvényesülő szólásszabadságot.