Belföld | falurombolás agrárium kifosztása
2014. július 23. 15:08

XXI. századi falurombolás

A kormány mostani döntéseivel tünteti el a magyar tejet és húst a boltok polcairól. A támogatások megvonása hosszú távon jóvátehetetlen problémákat okoz a magyar mezőgazdaságban, és több tízezer vidéki munkahely szűnhet meg – jelentette ki Beke Károly az MSZP elnökségi tagja Gőgös Zoltánnal közösen tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Beke Károly úgy fogalmazott, "ahogy Kishantost kicsiben beszántotta a magyar kormány, úgy most nagyban az egész magyar mezőgazdaságot is beszántja".

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kifejtette: a mai működő agráriumban a jellemző munkamegosztás, hogy a nagyobb kapacitásokkal rendelkező, általában társult gazdálkodások tartanak állatokat, míg a családi gazdaságok általában a legegyszerűbb növénytermesztéssel foglalkoznak. A politikus szerint ennek függvényében kell értelmezni Lázár János állattartók segítésére vonatkozó kijelentését.

A politikus elmondta: Európában jövőre megszűnik a tejkvóta, így a magyar kormány intézkedéseivel a holland, a szlovák és a német tejtermelőket segíti, akik az itthon kieső kapacitások miatt örömmel látják el majd a magyar piacot.

Az MSZP elnökhelyettese érti, hogy szükséges valamiféle ösztönző rendszer a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében, de ahhoz szükségtelen komplett ágazatok tönkretétele, hogy azok romjain épülhessen bármi.

A magyar mezőgazdaság nem a dilettáns magyar politikusok játszótere – jelentette ki Gőgös Zoltán, aki szerint a mostani kormányzati intézkedések helyett olyan ösztönző rendszerre lenne szükség, amely a földhasználathoz foglalkoztatási követelményeket kapcsol.

Az önkormányzati választások kiírásával kapcsolatban az MSZP elnökhelyettese megjegyezte: a következő két hétben le kell zárulniuk a tárgyalásoknak, el kell dönteni, hol indul egyedül az MSZP és hol lesz összefogás, bár alapvető érdeknek nevezte, hogy lehetőleg egy kihívója legyen a kormánypárti jelölteknek. Hozzátette, az augusztus 25-i aláírásgyűjtés megkezdését felkészülten fogja várni a szocialista párt.