Zabrálás, dőzsölés, szájalás

A Központi Statisztikai Hivatal kedden az előzetes számok alapján azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 2,1-2,3 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak.

Szanyi Tibor szerint ez az adat azt mutatja, hogy az egykulcsos adórendszer tönkretette a magyar gazdaságot.

A szocialista politikus emellett azt mondta, hogy a Fidesz-kormány "a zabrálás, dőzsölés és szájalás Bermuda-háromszögében készül elmerülni". A zabrálás kategóriájába sorolta a magánnyugdíjvagyon "kisajátítását", valamint azt, hogy a kormány a munka törvénykönyvének megváltoztatásával "a munkavállalókat készül megnyomorítani, és a munkaadókat akarja olyan helyzetbe hozni, hogy aztán rendesen tejeltethetők legyenek".

"Dőzsölésnek tekintjük ugyanakkor azt a kormányzati stílust, azt a bizonyos értelemben fasisztoid kormányzati vonalvezetést, amely teljesen önkényes módon próbálja fényezni a Fidesz nem létező gazdaságpolitikáját" - fogalmazott, és ebbe a körbe sorolta az orosz tulajdonú Mol-pakett visszavásárlását, amely szerinte fölösleges lépés volt, amivel a kormány "a sámlit rúgta ki maga alól", az erre költött pénzt ugyanis más célokra használhatta volna.

Szanyi Tibor azt is kijelentette, hogy a kabinet "a legégetőbb társadalmi problémák egyikével sem képes szembenézni". "A valóság az, hogy a bankok visszaélnek (...) a számukra a válság során biztosított rugalmas pályák lehetőségével, és (...) elképesztő, európai méretekben is unikálisnak tekinthető fosztogatásba kezdtek az ügyfeleik vonatkozásában" - értékelte a devizahitelesek helyzetét, megjegyezve, "gyakorlatilag nincs olyan bank Magyarországon, amely meg tudná magyarázni, hogyan számítja ki a hitelek törlesztőrészleteit (...) a kormány pedig ezt mosolyogva tűri és kommunikációs háborút folytat az MSZP-vel szemben".

Ezzel összefüggésben a kormányzathoz méltatlannak és alpárinak nevezte a kommunikációs államtitkárság hétfői közleményét, amely szerint a szocialisták elkéstek elképzeléseikkel, és személyes felelősségük van a devizahitelek ügyében kialakult helyzetért. "Az a tény, hogy ezzel a kérdések a kommunikációs államtitkár foglalkozik, jelzi, hogy a Fidesz ebben a kérdéskörben intézkedni nem, mindösszesen ostobán szájalni kíván" - fogalmazott.

Szanyi Tibor arra szólította fel a kormányt, hogy tegye meg a devizahitelesek érdekében azokat az intézkedéseket, amelyeket az MSZP hétfőn ismertetett. Véleménye szerint ugyanis az Orbán-kormány jelenleg csak azoknak nyújt segítséget, akik fenn tudják tartani a fizetőképességüket, nem segít azonban annak a 150 ezer családnak, amely legalább három hónapja képtelen törleszteni. "A kormány ebből a 150 ezerből maximum nyolcvan családnak kínálja azt a perspektívát, hogy az ócsai pusztára kitelepíti őket" - húzta alá.

"Nem lopni, nem dőzsölni és nem szájalni, hanem kormányozni kell, különben ez a kormány hónapokon belül elsüllyed a maga által kevert katyvaszban" - mondta befejezésül a szocialista képviselő.