Záros határidőn belül be kell vezetni a szociális életpályát

Az MSZP-Párbeszéd szerint záros határidőn belül be kell vezetni az életpályát a szociális ágazatban dolgozóknak.
Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az életpálya bevezetése mellett azt javasolja majd a Karácsony-kormánynak, hogy az összevont ágazati bérpótlék épüljön be az alapbérbe.
 
"Akadálymentesíteni" kell a nyugdíj melletti munkavégzést a szociális ágazatban - sorolta javaslatait az országgyűlési képviselő.
 
Korózs Lajos szerint a szociális ágazatban dolgozók bértábláját az egészségügyi ágazatéhoz kell igazítani.
 
Kérdésre elmondta, javaslataikkal 30 százalékkal növekedhet a dolgozók bére.
 
A politikus a béremelés forrásáról azt mondta, bőven lett volna forrás már korábban is a béremelésre, hiszen milliárdos nagyságrendben tűntek el pénzek például a Türr István szakképzési szervezetnél, vagy az ESZOSZ-nál.
 
Korózs Lajos beszélt a szakemberhiányról és arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-ben - "gyalázatosan kevés" - 141 ezer forint volt a bruttó bér a szociális ágazatban, 2017-re pedig ez az összeg 130 ezer forintra csökkent.
 
A nemzetgazdasági átlagbér 47 százalékát kapják az ágazatban dolgozók - jegyezte meg, hozzátéve, ha nem veszik figyelembe a bérminimum tavalyi emelkedését, akkor esetükben a bérnövekedés nulla forint volt.

Kapcsolódó párttagok