Belföld, Gazdaság | fejlesztéspolitika Közgép NFÜ
2013. január 14. 16:53

Zavaros lesz a fejlesztési intézményrendszer

Nemény András országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a Közgép Zrt. - amelynek Simicska Lajos volt APEH-elnök a tulajdonosa, Nyerges Zsolt pedig az elnöke - a kormányváltás óta több százmilliárd forint értékben nyert különböző pályázatokon. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetője, Petykó Zoltán a kormányváltásig a Közgép felügyelőbizottsági tagja volt.

"De úgy látszik, ez a kontroll sem volt elég (...), az urak még közvetlenebbül akarják a pénzeket uralni" - utalt az MSZP-s képviselő az Index múlt heti értesülésére, amely szerint a kormány háttérbe szorítja az NFÜ-t, és a minisztériumokhoz helyezi az operatív programok irányítását.

Nemény András ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bár a kormány a hatékonyság növelésével érvel, az átalakítás nyomán vélhetően csak a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó vállalatok tudják majd hatékonyabban lehívni a fejlesztési forrásokat.

A szocialista politikus kiemelte, hogy a fejlesztési tárca helyettes államtitkára, Schváb Zoltán korábban a Közgép építési igazgatója volt, s a minisztériumnál politikai főtanácsadóként dolgozik Nyerges Attila, a Közgép-elnök testvére.

Nemény András arra is kitért, hogy mivel egy ideig még a jelenlegi intézményrendszert is fenn kell tartani, nemcsak az eddiginél átláthatatlanabb, zavaros rendszer jöhet létre a fejlesztési pénzek elosztásánál, de eleinte két struktúra működhet párhuzamosan.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a múlt héten azt nyilatkozta az MTI-nek: a kormány célja, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési periódusban minél hatékonyabb intézményrendszer működjön, az azonban még nem dőlt el, hogy ez a maihoz hasonló vagy attól eltérő lesz-e.