Zöld gazdaságból kék gazdaságba

A "versenyképes agrárium, élhetőbb vidék” koncepció megvalósulása 2-3 éven belül 200-300 ezer új munkahelyet biztosítana 80 százalékban a segédmunkások, 20 százalékban pedig a szakmunkások és a vezetők részére. Ebből szervesen kivennék részüket az úgynevezett faluszövetségek, amelyek egyenként közel 4 ezer embernek tudnának munkát, és így megélhetést biztosítani.

Jelen pillanatban a magyar agráriumot a "tudás- az eszköz- és a pénzhiány” jellemzi, a cél, hogy ezeket néhány éven belül a versenyképességre, hatékonyságra és foglalkoztatás szavakra cseréljük.

Ehhez szükség van megfelelő, gyakorlatorientált képzésekre, a kis- és nagyüzemek egyensúlyba hozására, valamint jól szervezett gazdálkodásra. A vízgazdálkodás fontosságát kiemelve Magda Sándor elmondta, hogy Magyarország jelenleg az EU egyik legpazarolóbb országa, holott adottságait tekintve Európa egyik legjelentősebb vízbázisa lehetne. Ezért tartja szükségesnek újra előtérbe helyezni a Duna-Tisza csatorna ötletét, mely gátat szabhatna ennek a pazarló folyamatnak.

Végezetül az előadók kihangsúlyozták: Magyarországnak a nemzeti érdekek szem előtt tartása mellett EU- és szomszédbarát politikát kell folytatnia, mert nemcsak a termelés, de a gazdálkodás és a kereskedelem szintjén is szövetkezésekre van szükség a sikeres agrárpolitikához.